Muotoja ja mosaiikkia


Uuteen kotiin sain ystävältä gerberan, joka kasvatteli jo kaksi uutta kukkaa ja nuppusia tulee kovasti. Tällä viikolla pikku G nuokkui iltapäivisin ikkunan edessä aivan janoon nääntyneenä, aurinko paahtoi niin kesäiseen tyyliin. Onneksi pieni huikka auttoi uuteen nousuun eikä pysyviä vahinkoja tullut.


Tällä kertaa ajattelin kirjata muistiin pienet mosaiikkityöni. Tämä planeetta ja sen edessä kulkeva tähtisumuvana (tai ihan miltä se Sinusta näyttääkin) on tehty syksyn 2013 mosaiikkikurssilla, joka oli ensikosketukseni mosaiikin tekemiseen. Ihastuin heti. Erilaisten palojen sovittelu paikoilleen oli kuin suuren palapelin tekemistä ja omalla tavallaan meditatiivista. Keskittyminen ja rauhoittuminen mukavan puuhan ääressä tekee toisinaan todella hyvää.  

Yllä oleva suurehko pannunalunen on tehty rikottujen kaakelilaattojen paloista kaakelilaatan päälle. Kaakelit kalautettiin palasiksi muovimattojen välissä vasaran avulla. Palat kiinnitin kaakeliliimalla, kalliimpaa kuin laasti, mutta oli mielestäni mukava käyttää. Työstämisessä ei ollut kiirettä ja palat jämähtivät nopeasti paikalleen. Lopuksi sekoitin tummanharmaata saumauslaastia, saumasin työn ja puhdistin sen kostealla sienellä. Kiillotus pehmeällä kankaalla viimeisteli työn. 

Kuvio on mielestäni onnistunut, silmä kiinnittyy työhön joka kerta keittiössä pyörähtäessäni. Ainoa huono puoli on ettei sen päälle oikein halua laittaa mitään.. :)


Samaisella kurssilla sai tehdä myös raku-keramiikka-reliefin. No, tämä ei nyt ehkä ole reliefi, mutta rakukeramiikkaa kuitenkin. Tuo kuvio oli pyörinyt mielessäni jo pitkään, näen sen munana, joka pötköttelee turvassa roikkuvan silkkisen nauhan päällä. Olin ajatellut toteuttaa kuvion tiffanylasityössä, mutta sen tekeminen siirtyi ja siirtyi, koska mietin miten saisin sen onnistumaan.

 Tällä tekniikalla se oli kuitenkin helppo toteuttaa ja työstä tulikin hieno. Työn pohjana on mdf-levyn pala. Munalle rakentelin korkeutta laastilla ja kaakelinpaloilla, pinnan tein mosaiikin paloilla. Saumasin pelkästään mosaiikkiosat. Jätin keraamisten palojen sivut lasittamatta, joten rakupoltolla niistä tuli savustettuina mustat ja kauniit ihan saumaamatta.


Mosaiikkipöytää  (josta lisää myöhemmin) suunnitellessani halusin tehdä jonkun mosaiikkityön palauttaakseni tekniikkaa mieleen. Kaikin puolin sopivasti Taide ja kehys räikkälässä järjestettiin valopallo-kurssi, joten ilmoittauduttiin ystävän kanssa sinne. Nyt valmis pallo luo kirjahyllyssä hämyistä tunnelmaansa.

Laattoja ja mosaiikkipaloja löytyy vielä pari laatikollista, mitähän niistä tekisi? Jossain vaiheessa ajattelin koristella mosaiikein pari Ikean pientä peilikehystä, mutta mitäs muuta.. 

Jees. Tänään olin oikea kodin hengetär, kaiken muun puuhan lisäksi leivoin kauraisia luomusämpylöitä ja tuoksuvia pikkuleipiä. Jos nyt ihan yhden pikkuleivän nappaisi banaanimustaherukkasmoothien seuraksi. Yummy.







Kommentit

Suositut tekstit